Les Conseqüències de l’ús de telèfons mòbils per als bebès

Els telèfons mòbils per a bebès i les tauletes no haurien de ser el joguet dels nens més petits. Jugar amb mòbils i tauletes està afectant les hores de joc manipulatiu i social, a més de poder estar agreujant o propiciant altres dificultats com el trastorns del comportament infantil, TDAH o TCA.

Els avenços tecnològics són presents en el nostre dia a dia i en el dels nostres fills. Els nens i nenes estan exposats a ells i es converteixen en usuaris de la tecnologia a edats cada vegada més primerenques. Evitar-los al 100% és gairebé impossible, però sí que és possible exposar-nos-hi amb una actitud responsable. Cada vegada més, les alertes sobre els possibles perills de les pantalles en el desenvolupament infantil són més freqüents. És cert que els nens estan en ple creixement i desenvolupament, pel que no es poden equiparar als adults. Per aquest motiu, sovint són més vulnerables als efectes de l’entorn. En aquest cas, analitzarem breument les possibles conseqüències dels telèfons mòbils per als bebès basant-nos en els darrers estudis.

Dispositius mòbils per a bebès i infants: Dades i xifres

Els telèfons mòbils i les tauletes no haurien de ser els joguets dels nens més petits. En aquesta etapa del desenvolupament, és preferible optar per altres tipus de jocs, però sembla que les dades més recents ens diuen una altra cosa. Això preocupa molt als pares, però sembla que no podem fer gaire res al respecte. El joc amb telèfons mòbils i tauletes està afectant les hores de joc manipulatiu i social. La manca de límits i control juga en contra dels pares.

  • Un 50% dels nens d’entre un i dos anys utilitza el mòbil per veure vídeos infantils.
  • Més del 50% dels nens d’entre un i 12 anys passa més de quatre hores a la setmana davant de la televisió.
  • Un 32% dels nens menors de 11 anys dedica una o dues hores al dia a jugar amb la tauleta, mentre que els majors de 11 anys juguen una mitjana de quatre hores diàries.
  • Als nens de vuit anys, només tres de cada deu juguen més de quatre hores a la setmana amb joguines. Als onze anys, només dos de cada deu, i als dotze anys, només nou de cada cent.

Conseqüències de l'ús dels mòbils pels bebès

Principalment, podem observar aquestes repercussions:

  • Manca de concentració en una tasca determinada: la temptació d’utilitzar el mòbil perquè el nen mengi o es deixa vestir no és gens aconsellable. Amb aquest tipus d’actituds, només aconseguim que el nen no prengui consciència del que està fent i perdem oportunitats molt valuoses perquè presti atenció a una tasca determinada. Jugar amb un cartró, un got d’aigua o un tros de bròquil mai arribarà a ser tant atractiu per a l’infant com estímul llaminer que suposa una pantalla. Llums, sons i colors que passen d’uns a altres sense donar peu a l’avorriment, la reflexió, l’experimentació ni la frustració. En relació amb el menjar encara és més perillòs, ja que l’infant no és conscient de l’acte de menjar, es perd la interacció amb el menjar i el ritual familiar dels àpats, i pot desenvolupar una mala relació amb el menjar. 
 
  • Aïllament social: els humans som éssers socials i, des de la nostra més tendra infantesa, el que més ens enriqueix són les relacions amb altres persones. Als bebès, aquesta relació s’estableix mitjançant el joc i la interacció. L’abús dels dispositius mòbils per als bebès fa que el nen jugui o s’entretengui sol quan hauria de passar la major part del temps compartint amb altres. L’empatia, i les famoses neurones mirall es desenvolupen en aquesta primerenca etapa de la vida, i és un aprenentatge necessari i essencial per a poder aprendre a vincular-nos i relacionar-nos amb normalitat. Estudis assenyalen la manca d’aquesta interacció com a causant de greus alteracions del neurodesenvolupament.
 
  • Manca d’autogestió i absència d’aprenentatge a ajornar el desig: en els nadons i infants petits, l’autogestió es treballa mitjançant la relació amb els seus pares i germans i els límits que ells van establint. L’ús indiscriminat del mòbil per entretenir el bebè, impedint que faci el «que hauria de fer» (jugar, manipular objectes i interactuar amb altres membres de la família, o transitar per una rebequeria), dificulta aquest desenvolupament d’activitats com l’autogestió o la capacitat de suportar la frustració.
 
  • Manca d’aprenentage en autoregulació emocional: Si tranquil·litzem el bebè davant de qualsevol contratemps o rabietes amb la seva sèrie favorita al mòbil que portem sempre a mà, estem impedint que el nen aprengui a gestionar els seus desitjos i emocions de manera saludable. En lloc de fer conscient el bebè del que li passa i ajudar el seu cervell a centrar l’atenció, l’entretenim i no entrenem aquesta part tan important del seu desenvolupament. Un dia o altre haurà de fer front a la frustració, amb amics, a l’escola, amb la parella o a la feina, i llavors seràn necessàries aquestes eines que haurà d’anar aprenent mica en mica i al llarg dels anys. Aprendre a transitar per la frustració, i aprendre a gestionar-la és necessari.
  • Hàbits sedentaris: els infants i els bebès han de moure’s i descobrir l’entorn en què viuen. En nadons, per aprendre a percebre el propi cos i els seus límits i possibilitats, i en infants el joc a l’aire lliure, anar al parc, córrer o saltar són molt necessaris per al seu desenvolupament. 
 
  • Menys exposició a estímuls sensorials: els nadons d’un i dos anys necessiten moure’s, manipular les coses, portar-se-ho tot a la boca per experimentar, ja que el seu aprenentatge és sensorial. Si el mòbil es converteix pràcticament en l’única font d’entreteniment, deixen de fer el que els toca i es limiten a fixar la vista i moure el dit a la pantalla. Experimentar amb textures, materials, el menjar, i inclús els límits del que es pot tocar i el que no, son aspectes essencials. 
 
  • Altres problemes físics: sembla que alguns especialistes alerten que estan detectant més problemes als ulls, fatiga visual i dolors d’esquena en nens cada vegada més petits, quelcom que podria estar relacionat amb l’abús de les pantalles.

I ara, què fem amb els mòbils per als petits?

És cert que els estudis no arriben a conclusions definitives sobre l’impacte de les pantalles en el desenvolupament infantil, però les associacions pediàtriques coincideixen que en els nens menors de dos anys no aporten cap benefici. Des de la neuropsicologia, hi ha arguments que expliquen que una interacció excessiva i sense suficient control amb dispositius electrònics en lloc de jocs més tradicionals podria condicionar el funcionament i desenvolupament del cervell i tenir repercussions cognitives i emocionals negatives a llarg termini. L’augment de la quantitat de substàncies com la dopamina o el cortisol, derivat de l’us de les pantalles en son els causants. 

Com en tot, la virtut es troba en el punt mig. Vivim en un món tecnològic i aïllar al 100% als infants de la realitat que experimenten els adults és quelcom molt complexe. El criteri, l’autodisciplina i el sentit comú tornen a ser els pilars essencials en l’educació.

El que has de saber…

  • Els telèfons mòbils i les tauletes no haurien de ser el joc dels nens més petits. El joc amb mòbils i tauletes està afectant les hores de joc manipulatiu i social.
  • Els estudis no arriben a conclusions definitives sobre l’impacte de les pantalles en el desenvolupament infantil, però les associacions pediàtriques coincideixen que en els nens menors de dos anys no suposa cap benefici.
  • Vivim en un món tecnològic i aïllar al 100% els nens d’aquesta realitat és complexe. El criteri, l’autodisciplina i el sentit comú tornen a ser els pilars essencials en l’educació.

Olga Armengol

Psicòloga Sanitària

Obrir whatsapp
1
Et puc ajudar?
Hola! En què et puc ajudar?